Çalakalem

Çalakalem
"Şampiyon" a selam olsun

29 Haziran 2011 Çarşamba

Fenerbahçe tarihinde bugün (29 Haziran)

29 Haziran 1923

Fenerbahçe : 2
Gardlar Karması : 1

Fenerbahçe, General Harrington Kupası'nı kazandı.




Fenerbahçe Futbol Takımı, İngiliz İşgal Kuvvetleri Komutanı General Harrington adına düzenlenen kupa maçında, Taksim Stadı’nda Şekip Bey, Hasan Kamil Bey, Cafer Bey, Kadri Bey, Yavuz İsmet Bey,Fahir Bey, Sabih Bey, Bedri Bey, Alaaddin Bey, Ömer Bey ve Zeki Rıza Bey’den oluşan kadrosuyla Gordlar Karması’nı 2-1 mağlup edip kupayı kazanırken gollerini Zeki Rıza Sporel (Dk.60 ve 74) attı.

***

29 Haziran 1960

Fenerbahçe : 8
İstanbulspor: 2




Fenerbahçe Profesyonel Futbol Takımı, Cemal Gürsel Kupası son grup maçında, Özcan (Şükrü) Osman, Nedim, Gürcan (Niyazi) Avni, Şeref, Mustafa, Naci (Hüseyin) Can, Ergun ve Yüksel’den oluşan kadrosuyla İstanbulspor’u 8-2 mağlup ederken gollerini Can (Dk.20-27-75 ve 78 pen-) Yüksel (Dk.35) Ergun (Dk.55) Niyazi (Dk.80 ve 85) İstanbulspor’un gollerini ise Güngör (Dk.50) ve Ahmet (Dk.67) attı.

***

29 Haziran 1963

Fenerbahçe : 1
Galatasaray: 2




Fenerbahçe Profesyonel Futbol Takımı, Türkiye Kupası Finali 1. maçında Hazım, Osman, Özcan, Tuncay, Özer, Basri, Mustafa, Şeref, Ferhatoviç, Avni ve Selim’den oluşan kadrosuyla Mithatpaşa Stadı’nda Galatasaray’a 2-1 mağlup olurken golünü Selim Soydan (Dk.60) Galatasaray’ın gollerini ise Uğur (Dk.40) ve Tarık (Dk.50) attı.

***

29 Haziran 1980

General Harrington Kupası'nın 50.yıldönümü, törenlerle kutlandı.




Fenerbahçe Futbol Takımı’nın, 29 Haziran 1923 tarihinde İşgal Kuvvetleri Komutanı General Harrington adına düzenlenen kupa maçında, Lordlar Karması’nı mağlup ederek kupayı kazanmasının 53.yıldönümü, Fenerbahçe Spor Kulübü Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen törenle kutlandı. Fenerbahçe Spor Kulübü Sosyal İlişkiler Komitesi’nin tertiplediği törene, o günkü takımda yeralan ve halen hayatta olan Fahir Yeniçay, Cafer Çağatay, Alaaddin Baydar ve Bedri Gürsoy da katıldı. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Razi Trak, günün önemini anlatan bir konuşma yaptı. Daha sonra, maçta forma giyen eski futbolculardan Cafer Çağatay, maçla ilgili düşüncelerini açıkladı. Fenerbahçe Spor Kulübü Üyelerinden Sadun Erdemir ise, Dr.Rüştü Dağlaroğlu’nun kitabından maçla ilgili bölümü okudu.

***

29 Haziran 2008

Fenerbahçe Spor Kulübü, Burak Yılmaz ile resmi sözleşme imzaladı.




Fenerbahçe Spor Kulübü, Manisaspor’un genç futbolcusu Burak Yılmaz ile 4 yıllık resmi sözleşme imzaladı. Şükrü Saracoğlu Stadı’nın basın toplantısı odasında düzenlenen imza törenine, Asbaşkan Mahmut Uslu ve Genel Sekreter Vedat Olcay katıldı.
Bir önceki sezon Beşiktaş formasını giyen, devre arasında Manisaspor’a geçen Burak’a, daha önceki futbol yaşamında sıkça saha dışı yaşamının gündeme geldiği hatırlatılarak yöneltilen, “İki farklı dönemdeki Burak arasında fark var mı?” sorusuna, “İnsanlar biri bin yaptığı için her şey çok abartılıyordu. Tabii ki benim de hatalarım vardı. Ama artık kendimi çok iyi biliyorum. Manisaspor’a gittikten sonra hem futbol hem sosyal olarak geliştiğimi düşünüyorum. Farklı bir Burak olarak farklı bir şekilde bundan sonra kendimi göstereceğimi düşünüyorum” dedi. Asbaşkan Mahmut Uslu da Burak hakkında şunları söyledi: “23 yaşındaki arkadaşımıza biz inanıyoruz. Kendisinin ileride çok önemli bir futbolcu olacağını düşünüyoruz. Fenerbahçe ve kendisine hayırlı olsun. İnşallah Fenerbahçe’de uzun yıllar oynayacak şekilde kendini hazırlar bizleri, kendisini ve ailesini mahcup etmez.” Burak Yılmaz’ın 7 numaralı formayı giyeceği açıklandı.

***

29 Haziran 2010

Aykut Kocaman, Fenerbahçe Teknik Direktörlüğü görevine getirildi.




Fenerbahçe Profesyonel Futbol TakımıTeknik Direktörlüğü görevine getirilen Aykut Kocaman, Başkan Aziz Yıldırım ve yöneticilerin de hazır olduğu bir törenle resmi sözleşmeye imza attı. Başkan Aziz Yıldırım, Aykut Kocaman’ın hem sportif direktör hem de teknik direktör olarak görevine devam edeceğini belirterek, "Sayın Kocaman Fenerbahçe Futbol Takımının her türlü sorumluğunu üstlenmiştir" dedi. Aykut Kocaman’ın ilk değerlendirmesi ise "Sözlerin bittiği yerdeyiz. Bana verdikleri büyük destekten dolayı sonsuz şükranlarımı sunuyorum" şeklindeydi.

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı 1907 Tribünü’nde düzenlenen imza törende ilk olarak sözü alan Başkan Aziz Yıldırım, "Sayın Aykut Kocaman ile ilgili hem bir açıklama hem de konuyla ilgili düşüncelerimizi belirtmek kendisinden Fenerbahçe ile ilgili bilgileri almak için bir araya geldik. Aykut Kocaman, yıllarca Fenerbahçe Futbol Takımına hizmet etmiş, şampiyonluklar yaşamış iyi ve kötü günlerde beraber olmuş değerli bir sporcumuz. Çeşitli kulüplerde teknik direktörlük anlamında çalışmış bir değer. Aslında bugün bu toplantının amacı, kamuoyunda soru işaretlerinin kalkması. Aykut Kocaman Fenerbahçe’nin sportif direktörü olarak görevine devam edecektir. Zaten 3 yıl sonra bütün sorumluluğu kendisine bırakacağımızı daha önce açıklamıştık. Sayın Kocaman Fenerbahçe Futbol Takımının her türlü sorumluğunu üstlenmiştir. Bunun içinde kendisiyle ilgili titriyle ilgili söyleyeceği şey neyse yönetim kurulu olarak yetki verdik. Sportif direktörlüğü ve kendisinin kabul edeceği görevi yapacaktır. Aynı şekilde desteğimize devam ediyoruz. Kocaman’ın Fenerbahçe tarihindeki yerini biliyoruz. Taraftar ve camia tarafından sevildiğini biliyoruz. 3 yıl sonra beklediğimiz hadisenin bugün gerçekleşmiş olması memnuniyet vericidir. Fenerbahçe tarihine baktığımız zaman 17 şampiyonlukta bir yerli hocanın şampiyonluğu var. Ama artık bizlerin de değişmesi gerektiğini, Türk hocalara önem verilmesi gerektiğini, Aykut Kocaman ile başlayacak bu dönemde başarılı olunmasını bekliyoruz. Hem karakter olarak hem bilgisi anlamında Fenerbahçe’ye çok şey katacaktır. Geçen yıl beraber çalıştık bunu gördük. Güvenimiz sonsuzdur. Allah yolunu açık etsin. İnşallah önümüzde Sayın Kocaman ile birlikte yeni bir çığır açılacaktır, bir değişim olacaktır. Kendisi de buna layıktır, inşallah yapacaktır. Aykut Kocaman’ın kişiliğine Türk Futbolunun ihtiyacı vardır" diye konuştu.

Daha sonra söz alan Aykut Kocaman ise "Sözlerin bittiği yerdeyiz. Bana verdikleri büyük destekten dolayı sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Başkanın sözlerinden sonra ilave edecek bir şey yok. Son derece heyecanlıyım. Gelecekle ilgili olarak beklentilerin ne kadar yüksek olduğunu idrak edecek durumdayım. Umarım bu görevlendirme hem şahsım adına hem Fenerbahçe adına hem de futbol adına olumlu sonuçlar verir. Yaşamımda; ben çok net söyleyeyim gözü kara bir insanım. Hiçbir konuda korkmayan bir insanım. Ancak en çok endişelendiğim şeylerden birisi ise yüksek güvene karşı mahcup olma kaygısıdır. Bunun dışında hiçbir endişem yok. Teşekkür ederim. Umarım başarılı oluruz" şeklinde konuştu. Törenin ilk bölümü, törende hazır bulunan yöneticilerimiz Vedat Olcay, Murat Özaydınlı, Abdullah Kiğılı, Ali Yıldırım, Cihan Kamer, Yasemin Merçil, Ünal uzun ve Hakan Dinçay’ın Başkan Aziz Yıldırım ve Aykut Kocaman ile birlikte toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Toplantının ikinci bölümünde Aykut Kocaman basın mensuplarının sorularını yanıtladı, takımın iletişim işlerinin kulüp tarafından ciddi bir şekilde organize edilmeye başlandığını söyleyen Aykut Kocaman, "Takım tarafına geçildiği zaman belki son söyleyeceğim sözü bütün açıklığımla anlatmaya çalışacağım. Çok güzel bir söz var: Gerçeğin bir gün ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu vardır. Yalanlar ya da benzeri şeylerle hayatımızı zindan etmenin taraftarı değilim. Dünkü Güiza ya da benzeri olayları; içimizde kalması gereken şeylerin dışında doğruyu söylemenin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Kendi hayatımı da bu şekilde dizayn etmeye çalıştım. Takımda da aynı uygulamayı sürdürmeye çalışacağım. Mutlaka içimizde kalması gerekenler ise içimizde kalır" dedi.

Transfer konusuna da değinen Aykut Kocaman, "Transferler olarak, Stoch ve ilhan kesinleşmiş transferler. Bunun dışında üzerinde çalışılan futbolcular var. Bu konuda da net bilgiye sahipsiniz. İsim olarak açıklama yapmanın hiçbir mantığı yok. Takımımızın bünyesine hem yabancı hem yerli birkaç futbolcu daha girecek. Kadro derinliği yapmak için, yapısal değişiklikleri tamamlamak için. Transfer dönemleri her kulüp için -buna Fenerbahçe de dahil-; hem gönderilecek hem de katılacak oyuncuların olduğu bir dönemdir. Bu dönemde bünyemizden futbolcu da ayrılabilir. Bu da çok doğal. Aramıza katılacak oyuncular da var" diye konuştu.

Büyük bir sorumluluk üstlendiğini ve şimdi topun kendi ayağında olduğunu belirten Aykut Kocaman, oyuncuların sorunlarıyla ilgilenmenin en önemli görevlerinden biri olduğunu vurguladı. Kocaman, "Futbolu, kulübünü seven, arkadaşlarıyla saygı çerçevesinde ilişkiler kuran her oyuncuya kapım açık. Bunu devam ettirmeye çalışacağım" dedi.
Fenerbahçe’nin yapacağı transferler konusunda da ip uçları veren Kocaman, "Genç, yetenekli, yeterliliği yüksek, Fenerbahçe’ye değer katacak oyuncuları bulmak esas olan bu. En önemli tarafı Fenerbahçe Futbol Takımına değer katacak oyuncuları bulmaya çalışmak" dedi.

Fenerbahçe’nin oynayacağı futbol konusunda da bilgiler veren Aykut Kocaman, "Bu son derece basit ama o oranda da güzel oyunun ana teması toptur. Tek materyal var oyunda; top. Aranızda oynarken de ana amaç topa sahip olmak, hünerlerinizi göstermek olur. Bundan önce hep buna dikkat ettim, bunu istedim oyunculardan. Fenerbahçe son 10 yıllık periyoda bakıldığında ligde bu anlamda istatistikleri önemli ölçüde elinde barındıran bir takım. Bunu biraz daha hızlı ve baskılı hale getirmek temel futbol değerim olmaya çalışacak. Bunu yapabilmeyi önümüzdeki günler gösterecek. Oyuncu kadromuz ve bütün kulüp gücümüzle bunu yapma yeterliliğimizin olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Daha agresif bir oyun yapısı amaçladığını belirten Aykut kocaman, "Şu anda var olan bir futbol değerimiz, kadromuz ve sistemimiz var. Bunun üzerine bir şeyler ilave edebilmek, dönüşümü zaman içinde yapmak en doğru tercihtir. Esas köklü değişikliği biraz daha agresif oynamaya çalışan bir takım olmamız yolunda olacak. Bütün oyunculardan bunu isteyeceğiz. Ne kadar vereceklerini bilmiyoruz" diye konuştu.

Yabancı oyuncu konusundaki kuralın sahada oynayan 6 oyuncu ve sonsuz yabancı şeklindeki olması gerektiğini belirten Aykut Kocaman, "Bizim takımımız yarıştığı her kulvarda iddiasını ortaya koymak zorunda. Tersini söylemem bir anlam ifade etmez. Takımımız her girdiği yarışmada en iyisi neyse oraya adaydır" dedi.
Yeni ve genç yetenekleri Fenerbahçe’ye monte etmeyi amaçladığını belirten Aykut Kocaman son olarak, "Samandıra’da olacağız. Hayatım orada geçecek. Sözleşmem 1 yıllık. Çünkü ben buradayım. Bir yere gitmek gibi bir düşüncem yok. Benim burada kalmam sözleşmelere bağlı değil. Çünkü ne para ne mukavele; ben burada gönülle oturuyorum zaten" diye konuştu.

***

Kaynak : Milliyet arşivleri-kişisel arşiv

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder