Çalakalem

Çalakalem
"Şampiyon" a selam olsun

26 Mart 2010 Cuma

Alex De Souza ve bilinmeyen yönleri

Fenerbahçe Profesyonel Futbol ın belki de istisnasız olarak gelmiş geçmiş "en faydalı" yabancı futbolcusu ve takım kaptanı olan Alex De Souza'nın, 19 Haziran 2004 tarihinde resmen başlayan Türkiye serüveni süresi içerisinde, birçok maçta takımını tek başına sırtlayıp götüren, takım içerisinde bir beyin olduğu gibi özel yaşantısında da gerçek bir profesyonel olarak yaşantısının da getirileriyle, sahip olduğu ünvanları ele alacağız bu dosya içerisinde.





Alex De Souza'nın "bildik ama dikkatlerden kaçan" bir başka özelliğini de ön plana çıkartacağız diğer yandan, örnekleri ve emsalleriyle birlikte. Emsalleri diyoruz, zira ele alacağımız dosyada Alex De Souza, diğer futbolcularla aynı mevkide olmamasına rağmen sahip olduğu "ünvan" ile birçok isimden fersah fersah ileride. Dikkat çekilmesi gereken bir başka nokta ise, Alex De Souza gole dönük bir orta saha futbolcusu olmasına ve oyun içerisinde ikili mücadeleye pek fazla girmemsine rağmen, mevki itibariyle sürekli ikili mücadelenin içerisinde olan, bu fiziki mücadeleler içerisinde doğal olarak rakip oyunculara da müdahalelerinde aşırı ve orantısız güç kullanan defans oyuncularının Türk futbolunda "bıçkın delikanlılarına da" nasıl fark attığını irdeleyeceğiz.

Başlayalım o halde;

İlk önce Alex De Souza'nın Türkiye kariyerine bakalım:



Şimdi de Alex De Souza'nın Türkiye kariyeri içerisinde hangi sezonda ne kadar sarı ve kırmızı kart gördüğünü gösteren detaylı tabloya bakalım.



Alex De Souza'nın kart gördüğü maçlar, skorları ve maçları yöneten hakemler:


Alex De Souza'dan sonra, ligimizin "haşin ve bıçkın" delikanlılarının, topları rakiplerin ayağından nasıl "tereyağından kıl çeker gibi çekip aldığını" göreceksiniz ( ! )
Servet Çetin ile başlayalım:


Emre Aşık;



Gökhan Zan:


Diego Moreno Lugano;


İbrahim Toraman;



Rigobert Song;



Yukarıda ele aldığımız isimler, görüldüğü gibi Turkcell Süper Ligi'nin "büyük" diye tabir edilen takımlarının stoperleri.

Alex De Souza'nın oynadığı maç sayısı ve gördüğü kart adetleri incelendiğinde muazzam bir farklılık dikkat çekmekte.
Özellikle 2009-10 sezonu rakamları ile birlikte Alex De Souza-Servet Çetin ikilisi incelendiğinde, 27.haftasına girmekte olduğumuz Turkcell Süper Lig'de Alex De Souza 25 maçta 5 sarı 1 kırmızı kart görürken, 26 maç oynayan Servet Çetin'in henüz sarı ve kırmızı kart görmemesi de ayrı bir enteresan nokta olarak karşımıza çıkıyor.

Şimdi de ligimizin diğer "bıçkın delikanlılarına" bakalım...

1-Bütün futbolcular arasında Ankaragücü'nün orta saha futbolcusu Hürriyet Güçer var:



2 - Bu günlerde Diyarbakırspor'dan ayrılan ve uzun yıllardır Türkiye'de futbol oynayan Ayman Abdelaziz;



3- Şimdilerde LİG A'da Giresunspor forması giyen İsmail Güldüren;



4- Futbolunun yetenekli oluşu kadar, davranış olarak yeteneklerine ve futbola ihanet eden bir isim: Ceyhun Eriş


5- Galatasaray'ın hırçın futbolcusu Mustafa Sarp;

6- Trabzonspor'un çalışkan futbolcusu Serkan Balcı;


7- Galatasaray'ın bir başka hırçın futbolcusu Ayhan Akman;



8- Beşiktaş dahil birçok takımda oynayan, sahada sert futboluyla rakiplerinin korkulu rüyası olan Baki Mercimek;


9- Galatasaray'dan listemize giren bir başka hırçın futbolcu: Sabri Sarıoğlu;


10- Galatasaray menşeili bir başka isim: Ümit Karan

11- Beşiktaş'ın "delisi" İbrahim Üzülmez



Yukarıda detaylarıyla aktardığımız futbolcular ve oynadıkları mevkileriyle birlikte maç başına gördükleri kart adetleri incelendiğinde, ortaya komik, komik olduğu kadar da düşündürücü bir tablo çıkıyor ve bir ibret vesikası olarak arşivlerdeki yerini alıyor.

Türk futbolunun "kahramanlarına" selam olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder